reklama

Obed u Kalicha

U Kalicha na ulici Bojiště v Prahe sedával Švejk. Preto je to dnes turistická krčmička, kde je malé pivo pollitrové a tradičné české jedlá pomerne drahé. Predpokladám, že reštaurácia U Kalicha sa dá nájsť vo väčšine turistických sprievodcov, lebo hoci nie je na hlavnom turistickom ťahu, zvyčajne je plná zahraničných turistov. Aby bola plná, netreba veľa. Miestnôstka je maličká, vojdú sa sem len tri drevené stolíky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Okrem pomerne drahéhojedla tu majú aj obedové menu. Bez polievky a múčnika za sedemdesiatčeských korún, s polievkou a koláčom za stovku. Chodievam sem naobedy bez polievky a bez múčnika: Na údenú krkovicu s kapustoua zemiakovou knedľou, hubovú omáčku, guláš so žemľovou knedľou alebosviečkovú na smotane. Nedávam si pivo, lebo sa ešte musím vrátiť to práce. Keďsom tam bola minule, vošla do reštaurácie skupinka talianskych turistov.Čašník, s ktorým sa z videnia už poznáme, ich usádza k stolu,pýta sa, odkiaľ sú, ponúka im becherovku a slivovicu, prináša jedálnelístky a informuje ich o ponuke, a to všetko plynuloutaliančinou. Íha, pomyslím si. Nie je zvláštnosťou, keď čašník hovorí anglickyalebo nemecky, ale tak, ako Švejkova krčmička U Kalicha nie je na hlavnomturistickom ťahu, nie je ani taliančina svetovou rečou.
A čašníknehovorí lámane, moja taliančina stačí na to, aby som počula, že hovorí celkomdobre. Dnes som bola U Kalicha opäť. Objednala som si údenú krkovicus kapustou a čakala. Po mne prišiel akýsi pán. What country are you from? pýta sa čašník a dozvedá sa, že pánje z Ruska. Sadne si, čašník ho, po rusky, informuje o ponuke. Svojvýklad však na chvíľu musí prerušiť, lebo do krčmičky vchádzajú dvaja ďalšínávštevníci, na prvý pohľad Aziati. Whatcountry are you from? pýta sa čašník a usádza ich k poslednémuvoľnému stolu.
Japan,odpovedá japonský párik. A čašník s nimi začne hovoriť po japonsky.Z toho, že priniesol fľašu slivovice a becherovky, usúdim, že imponúka aperitív. Nosí jedálne lístky a rozpráva ďalej. Japonci muevidentne rozumejú, odpovedajú, usmievajú sa, kladú otázky. Rozhodnú sa pre becherovku,čašník im nalieva, prináša štamprlíky a kladie na stôl, oni po japonskyďakujú a po japonsky si objednávajú jedlo. Neviem, koľko pán čašníkz krčmy U Kalicha urobil v tejto japonskej konverzáciigramatických chýb a aký má prízvuk, ale očividne sa s japonskými hosťamidorozumel a hovoril plynulo. Dojedla som zatiaľ svoju krkovicus kapustou a zemiakovou knedľou, a keď som platila, opýtala somsa pána vrchného, koľko vie rečí. Hovorím, že už minule som ho počulakonverzovať po taliansky a jeho japončina ma vyslovene prekvapila. Zdá sa,že je v rozpakoch. Vraj to nič nie je, to je samozrejmosť, čašník pristole všeličo pochytí. Vraj vie len anglicky, nemecky, francúzsky a ruskyz mladosti. No a potom ešte taliansky a japonsky. Ale vraj tonikoho nezaujíma. Lebo vraj je už starý somár a starých somárov nikdenechcú, akurát tu. Hovorí zatrpknuto. Čašník, ktorý nie len víta japonskýchhostí v ich rodnej reči, ale o švejkovskú krčmičku sa na prvý pohľaddobre stará. Núka k jedlu pivo, praje dobrú chuť a pri odchode hovorí:A príďte zas. Ja určite prídem.

Svetlana Žuchová

Svetlana Žuchová

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

...cestujem... Zoznam autorových rubrík:  príbehAlica a AstraNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu